Новости загрузка новостей...
Головна сторінкаТеоріяКаталог авторів5-12 класПартнери
Біографії
Народна творчість
Cкорочені твори
Актуальні матеріали
Статті
Шкільні твори
Аудіокнига
Український етнос
Увага конкурс
Велика Перерва
Літературний форум




Цены на цифровые фотоаппараты
Ergo DC 7375
Ergo DC 7375
Тип фотокамеры: цифровая; Тип: ПЗС (CCD); Матрица: 1/2.5"; Кол-во мегапикселей: 7; JPEG; Другие форматы: DCF 1.0, DPOF; Размер снимка (пикс): 3072x2304; Встроен
Casio Exilim EX-S880
Casio Exilim EX-S880
Тип фотокамеры: цифровая; Тип: ПЗС (CCD); Матрица: 1/2.5"; Кол-во мегапикселей: 8.1; JPEG; Другие форматы: DPOF; Размер снимка (пикс): 3264x2448; Встроенная пам
Samsung Digimax M100
Samsung Digimax M100
Тип фотокамеры: цифровая; Тип: ПЗС (CCD); Матрица: 1/2.5"; Кол-во мегапикселей: 8.3; JPEG; Размер снимка (пикс): 3264 x 2448; Встроенная память (Мб): 20; Secure
Книги, фильмы, музыка, Книги, журналы, каталоги
НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

СКОРОЧЕНІ ТВОРИ ЗА НОВОЮ ПРОГРАМОЮ 12 КЛАСІВ

Твори з української мови та літератури

ЗОВНІШНЄ НЕЗАЛЕЖНЕ ОЦІНЮВАННЯ 2009 З УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА ЗАПИТАННЯ І ВІДПОВІДІ

Критичні статті
(збірка 16)





АНТИКРИЗОВА ПРОПОЗИЦІЯ
Пропонуємо розмістити Вашу рекламу на нашому сайті за пільговими умовами 0,1 у.о. за 1000 показів баннеру формату 240*400.
Більше 80% користувачів з України.
Скориставшись творами, запропонованими у цьому виданні, учні 5–11 класів ефективно підготуються до написання контрольних та іспитів. Тематика робіт повністю охоплює шкільний курс (згідно з новою програмою навчання) і відповідає вимогам до написання учнівських та абітурієнтських творів.







Компьютерная и бизнес литература от лучших издателей по лучшим ценам Раскрутка сайта, интернет реклама, контекстная реклама сайтов, баннерная реклама, продвижение в интернет. Украина, Киев. Raskrutka.kiev.ua
Популярні MP3 безкоштовно

Rihanna - Disturbia

Cветлана Лобода - За что

Lady Gaga - Poker Face

Ані Лорак - Я стану морем

Peter Luts and Basto - On My Own

pSeVdo - Знаєш
НА ПРАВАХ РЕКЛАМИ
Intexchange.com - Обмен электронных валют
ТЕСТ РАЗУМНОСТИ ЭГОИЗМА

Творчі роботи наших відвідувачів

НАРОДЖЕННЯ ХЛІБА

Чи задумувалися ви, намащуючи маслом кусень хліба, над тим, який хліб вживала на сніданок княгиня Ольга? Чи був хліб на столі у царя Соломона, і якщо так, то який? А й справді, яка історія нашого хліба?

В історії розвитку людства можна вгледіти певні етапи: виникнення перших знарядь праці, народження системи числення, орнаментів і малюнків, поява писемності і, без сумніву, - народження хліба.

Історія хліба – велична, довга і цікава. Це – одночасно і історія людської цивілізації. В усіх кінцях світу вчені-археологи знаходять стародавні поселення. А в них – зерно. В Середній Азії, Ірані, в Північній Африці – пшениці. В країнах Сходу – рис. У Південній Америці – кукуркдзу. Майже сім тисяч років тому поселення хліборобів виникли на берегах Дніпра, Південного Бугу, Дністра. Одне з них археологи виявили під час розкопок у селі Трипілля поблизу Києва. Під шаром грунту тут знайшли мотику з рогу оленя, камінне деко, на якому пекли перший хліб: круглі, наче сонце, паляниці.

Праматір’ю хліба можна вважати кашу. Для народження хліба необхідне борошно, а. Щоб його отримати, людина повинна була винайти ступку і товкач. Змішавши борошно з водою, господиня отримувала тісто, з якого пекла на розпеченому камені примітивний хліб – прісну паляницю. Вчені вважають, що сталося це в неоліті, приблизно 13-9 тисяч років тому. Цей хліб не був пшеничним, бо пшениця поширилася значно пізніше. Хліб древніх шумерів, приміром, це – прісні ячмінні паляниці. Випечена прісна паляниця – така ж поживна, як каша, але довше зберігалася, її зручно було брати з собою, скажімо, на полювання. Але творча натура дослідника не змогла довго насолоджуватися прісними паляницями. Уявіть собі заклопотану господиноньку біля розпеченого каменя. Уявили? Ви можете повірити, що вона не спробувала додавати в тісто різноманітні домішки – сухі чи свіжі фрукти, ягоди, горіхи, молоко? І через 3-4 тисячі років таких спроб і помилок у Єгипті вже знали секрети дріжджового тіста, а у греків вже впродовж 2 тисяч років працювали професійні хлібопекарні, в яких випікалися прісні паляниці. Кислий дріжджовий хліб греки навчилися випікати завдяки фінікійцям, а фінікійці та євреї – завдяки єгиптянам. Займаючись торгівлею, фінікійці багато подорожували, і передали мистецтво випікання хліба грекам і слов’янам. Єгиптяни вірили, що вирощувати пшеницю, випікати дріжджовий хліб і варити пиво їх навчив „хлібний бог” Осіріс. Згідно легенд, він відучив єгиптян від канібалізму. Осірісу приносили перший сніп і перший хліб.Найдавніший хліб, що дійшов до наших часів – це хліб з гробниці фараона Рамзеса III

Який йому поклали турботливі одноплемінники, відправляючи на суд до Осіріса. Осіріс і сьогодні „працює” на благо Єгипту – приваблює туристів.

Тривалий час греки їли темний, не дріжджовий хліб, з борошна грубого помолу. Разом з сушеною рибою, оливковою олією і розведеним вином, хліб входив до щоденного раціону греків. Переважно хліб пекли з ячмінного борошна, просіяного або не просіяного. Але випікали й інші види хліба. Давньогрецький автор Афіней згадує у своєму творі „Бенкет мудреців” медовий хліб, буханки у вигляді грибів, присипані маком, військову страву – хлібні завитки, які випікалися на вертелі. І сьогодні у деяких народів збереглася традиція випікати хліб на вертелах. Для учасників Олімпіад випікали особливий білий хліб. Платон казав про нього:”Хліб, який був поданий,..мав надзвичайну білизну і вражаючий смак”. Пекарів у давній Греції поважали: вони могли займати найвищі державні посади. За уявленнями греків, олімпійські боги живилися амброзією і нектаром, а заїдали божествен-ну їжу хлібом. Історики вважають, що слово „хліб” походить від назви давньогрецьких горщиків для випікання хліба – клібанос. Від цього слова утворилося готське слово „хлайфс”, яке перейняли давні германці та слов’яни, а вже від нього – слово „хліб”. Греки першими почали у великій кількості вивозити зерно зі Скіфії – території теперішньої України. Зерно з причорноморських степів довгий час вважалося кращим у світі.

Суворе життя спартанців супроводжувала така ж сувора щоденна їжа. Чорний хліб з домішками крові тварин спартанці запивали чорним варивом із сочевиці та бичої крові. Персидський цар Дарій скуштував цю їжу і... не зміг її проковтнути. Спостерігаючи це, кухар сказав фразу, яка збереглася у вигляді приказки :”щоб оцінити смак нашої їжі – треба народитися на берегах ріки Еврот”(тобто у Спарті). Можна лише здогадуватися, яким був на смак чорний хліб спартанських рабів. Відомо, що він містив домішки лободи, жому та інших додатків, які не перетравлювалися шлунком.

У мистецтві випікання хліба римляни випередили греків, і до сотого року нашої ери поширили навички хлібопечення по всій Європі. Гинули цивілізації, падали імперії, а хліб залишався – вічний, потрібний, незамінний.

У середньовіччі в Європі хліб був не лише стравою, але й посудом. Шматки черствого хліба на столах слугували тарілками, після застілля „недоїджені” тарілки та кістки викидали або віддавали улюбленим собакам та голодній бідноті. Лише у XV столітті хлібні „тарілки” замінили дерев’яними.

На американський континент традиції вирощування пшеничного та житнього хліба прийшли разом з першими поселенцями. А історія заселення австралійського континенту тісно переплетена з історією хліба, адже перші поселенці Австралії були засланцями саме через крадіжки хліба.

У наш час, як і раніше, хліб виготовляють з борошна пшениці,жита, вівса, ячменю, проса, кукурудзи та рису, пшеничне борошно додають до інших видів борошна. Сучасний хліб, як правило, є дріжджовим. Але печуть і хлібні паляниці, предками яких є давній, не заквашений хліб. Їх випікають з різних крупів. Це – мексиканська тортилья, індійська чапаті, китайська poa ping, шотландський вівсяний корж та ефіопська інжера. Кожна країна світу має свою історію хліба і свої традиціїйні рецепти. Сьогодні хлібні злаки не вирощують лише в Антарктиді.

Петров Олександр





Украинская Баннерная Сеть
Яndex
 


Цікаві посилання
Українська музика
Lama - альбом - "Світло і тінь" - 82 mb

Qarpa - альбом - "InЖир" - 157 mb

Аудіо книги, MP3
Іван Нечуй-Левицький - "Кайдашева сім'я" - 313.21 Mb

Т.Г. Шевченко - "Заповіт" - 1.08 Mb

Карпенко-Карий Іван - "Хазяїн" - 103.21 Mb

Франко Іван "Украдене щастя" - 140.43 Mb

Нестайко Всеволод "Пригоди журавлика" - 83.09 Mb

Винниченко Володимир "Федько-Халамидник" - 36.43 Mb

Українка Леся "Лісова пісня" - 120.52 Mb

Мультфільми
Енеїда - 702 mb

Котигорошко - 228.21 Mb

Мультимедійні посібники
Міфи України ISO - 278 mb

Книги djvu
Історія української літератури ХХ століття книга2 частина1 - 4,74 МB

Возняк Історія української літератури (книга 1) 39 МB
(книга 2) 19 МB

Дорошенко "Загальне мовознавство 2006" 10 МB

"Міфи слов’ян" 1 МB

Легенди та міфи України 20 МB

Носенко-Вакуленко "Як правильно говорити українською" 4,4 МB

"Українська мова та література" довідник 2008 рік 3,6 МВ

"Вивчаємо українську мову самостійно" 1,8 МB

Програма для перегляду djvu файлів 2 MB

Книги
Мазніченко "Український правопис" 526 KB

Прислів’я, приказки, загадки 507 KB

І. Франко "Коли ще звірі говорили" 86 КB



Мобильные телефоны от $44

MP3-плееры от $39

Цифровые камеры от $78

Стиральные машины от $199

LCD-телевизоры от $249